Hvad er radon og hvor kommer radon fra?

Radon er en usynlig gas dannet i jordskorpen.
Det omgiver hver eneste af os som en del
af den luft, vi indånder.

Klipperne og jord under vores hjem indeholder spor af uran. Over tid, bryder uran sammen og danner andre elementer. Dette kaldes radioaktivt henfald. Radon er en forbindelse i den henfalds kæde af uran. Når radon gas henfalder, udsender det radioaktiv stråling i form af en a-partikel.

Radiation & DNA

Når en alfa partikel rammer vores DNA kan det forårsage skade på en celles blueprint. Celler replikere sig konstant selv, men med en brudt plan kan replikations processen blive til kræft.

Wave-partikel dualitet
Ifølge partikelfysik, kan enhver form for stråling opføre sig som både en partikel og som en bølge afhængigt af hvordan du observere det. Derfor er en alfa partikel det samme som alfastråling.

DNA
Alle vores celler indeholder DNA, der fungerer som en brugsanvisning eller plan for celler på, hvordan man skaber kopier af sig selv.

Radioaktiv radiation

Radioaktivt stråling tager form af alfa-, beta- eller gammastråler, røntgen, og neutronstråling, der er i stand til at trænge ind i forskellige stoffer.

Ekstern hud: Alpha-partikler kan ikke trænge ind i ekstern hud, fordi det består af døde hudceller.

Intern væv: at indtage eller inhalere alfa- partikler er en sundhedsmæssig bekymring, fordi levende celler ikke er i stand til at stoppe strålingen.

Alpha-Beta-X-ray-Gamma-Neutron-1024x642

Sunde lunger

Lunger har særligt følsomt væv lavet af levende celler, der tillader iltmolekyler at passere fra den luft, vi indånder ind i vores blodbane. Når alfa- udsender stoffer som radon og de bliver indåndet, kan de beskadige den lokale celle DNA.

DNA-reparationssystem
Vores celler har systemer på plads til enten at reparere DNA eller stoppe det fra at gentage. Systemet fungerer godt nok til at holde os sikre, når vi oplever lave niveauer af stråling, som den gennemsnitlige udendørs radon niveau.

Radon i bygninger

Moderne bygninger er ofte godt isoleret og vinduer er normalt holdt lukket. Dette kan tillade radon at bygge sig op til et niveau, hvor vores DNA-reparationssystem ikke længere er i stand til at holde alle cellerne sunde.

Hvordan kommer radon ind i en bygning?
Radon stiger og kan komme ind et hjem eller arbejdsplads gennem varmtvandsbeholder, håndvask, bruser og mikroskopiske revner i en bygnings fundament.

Lokale variationer
De lokale variationer i radon niveauer er ofte betydelige. To huse lige ved siden af hinanden kan have helt forskellige radonniveauer. Derfor er ingen region fritaget for radon målinger.

Radon geografi

geography-globe

Industrialiseret verden
Godt byggede boliger i industrialiserede lande er ofte mere tilbøjelige til at have overskydende radonniveauer på grund af deres isolation.

 

På en båd?
Radon niveauer på havet er som regel ganske lav.

Etager

Radon hober sig normalt op i de laveste niveauer i en bygning. Der er dog nogle bygninger, der har et højere radonniveau i de øverste etager. Dette kan skyldes kunstig ventilation, naturlig opdrift eller typen af byggematerialer der anvendes.

Måling af alle etager kan hjælpe os til at træffe sundere beslutninger. I de fleste tilfælde er det bedre for vores helbred at bruge mere af vores tid på gulve med lavere radonniveauer.

Skyscraper-899x1024

Fordele ved at reducere radoneksponeringen

*Tallene er estimeret af Verdens Helbreds Organisationen WHO,
som er baseret på 3 separate studier (WHO Radon Handbook, side 12)

En sund livsstil

Lav radoneksponering fører til en reduceret risiko for lungekræft, hvilket tillader os at leve længere. Opretholdelsen af lav radoneksponering spiller en vigtig rolle i at have en sund livsstil.

1. Modtag din radon detektor og indsæt batterierne.

2. Placer enheden ved anbefalet højde.

3. Læse dine tal på displayet. Den første indikation af dit radonniveau vil blive vist inden for 24 timer. Jo længere tid man måler, jo mere nøjagtige aflæsninger.

Hvordan måles radon?

Bq-Home

4. Gentag i forskellige rum og bygninger.

5. Lån til venner og familie og hold styr på alles niveauer.

Radonniveau ændrer sig ofte, men det er det langsigtede gennemsnitlige radonniveau, der betyder noget for vores sundhed. Sommermånederne har typisk de laveste radonniveauer.

Hvad betyder radonniveauerne?

0-49 Bq/m3:

50-99 Bq/m3:

100-299 Bq/m3:

300 Bq/m3
eller højere:

Ingen nødvendig handling.

Det anbefales at lave ventilation og dække sprækker og lister.

Det anbefales at lave en radonsaneringsplan med henblik på hurtigst muligt at finde en passende løsning og dermed mindske radonniveauet.

Måles et så højt radonniveau indenfor den første måned, bør der  tages kontakt til radonsaneringsfirma øjeblikkeligt.