Radon øger risikoen for ondartet hudkræft

SCHWEIZISK TROPISK OG FOLKESUNDHEDSINSTITUT

Det er ubestridt, at radon er en risikofaktor for udvikling af lungekræft. Ny undersøgelse fra det schweiziske tropiske og folkesundhedsinstitut (schweiziske TPH) i forbindelse med den schweiziske nationale kohorteundersøgelse viser nu, at den naturligt forekommende radioaktive gasradon i ens hjem også øger risikoen for at udvikle ondartet hudkræft (malignt melanom).

Undersøgelsen med titlen “Effekt af Radon og UV-eksponering for dødelighed i hudkræft i Schweiz” offentliggøres i den videnskabelige peer-reviewed journal Environmental Health Perspectives . Den undersøger virkningen af ​​radon- og UV-eksponering på dødelighed på grund af malign hudkræft i Schweiz.

Undersøgelsen analyserede 1.900 dødsfald på grund af malignt melanom, der fandt sted i hele Schweiz mellem 2000 og 2008 hos mennesker i alderen 20 år og derover. Den lokale radon-eksponering blev modelleret på grundlag af 45.000 målinger og tog højde for boligens egenskaber og områdets geologiske forhold.

Radon farligere for unge mennesker

“Vores undersøgelse viser, at når radon forfalder, ødelægger radioaktive alfa partikler ikke kun lungevæv, men kan også påvirke huden. Det er sjældent blevet undersøgt tidligere”, siger Martin Röösli, professor for miljøepidemiologi hos schweiziske TPH, der skrev studere sammen med Danielle Vienneau, senior videnskabelige samarbejdspartner ved instituttet.

For de 30-årige øges den relative risiko for hudkræft ca. 50% pr. 100 Bq / m? stigning i radon eksponering, mens for de 60-årige er det betydeligt lavere (16%). “Jo yngre individet er, desto større er virkningen af ​​radon på risikoen for at udvikle sygdommen,” forklarer han. “Styrken i den schweiziske TPH-undersøgelse er, at det var en langsgående analyse af den samlede befolkning i Schweiz, og at virkningerne af radon blev modelleret for hver enkelt husstand.”

Radon og hudkræft i Schweiz

Radon stammer fra granitiske og metamorfe sten og jordbunden. Niveauet af radoneksponering i hjemmet afhænger af områdets geologiske tilstand og om hvor godt et hus er forseglet mod radon dampindbrud fra jorden.

Bemærk, at Schweiz har den tredje højeste forekomst af malign hudcancer verden over, hvilket placerer det langt over det centraleuropæiske gennemsnit. Incidensen af ​​malignt melanom er mere end fordoblet i de sidste 20 år. Med passende husbyggeri kan eksponering af boligradononer reduceres betydeligt.

 

Om schweiziske TPH

Det Schweiziske Tropiske og Folkesundhedsinstitut (Schweiziske TPH) er Schweiz førende offentlige og globale sundhedsinstitution. Associeret med universitetet i Basel kombinerer instituttet forskning, undervisning og serviceydelser på lokalt, nationalt og internationalt plan. Schweiziske TPH har mere end 700 ansatte og studerende, der arbejder i 22 lande. Det ledes af professor Jürg Utzinger. http: // www. swisstph. ch

Om publikationen

Journal: Environmental Health Perspective, https: / / ehp. NIEHS. NIH. Gov / 
Study: “Effekter af Radon og UV-eksponering for dødelighed i hudkræft i Schweiz”, 
https: / / ehp. NIEHS. NIH. gov / ehp825 / 
Forfattere: Danielle Vienneau, Kees de Hoog, Dimitri Hauri, Ana M. Vicedo-Cabrera, Christian Schindler, Anke Huss, Martin Röösli 
Udgivelsesdato: 16. juni 2017, 16:00 CET

Kontakt

Prof. dr. Martin Röösli, chef for miljømæssig eksponering og sundhedsenhed, schweizisk TPH, +41 61 284 83 83, martin.roosli@swisstph.ch Anna Wegelin, kommunikationschef, schweizisk TPH, +41 61 284 86 83, + 41 76 588 30 06, anna.wegelin@swisstph.ch

Ansvarsfraskrivelse: AAAS og EurekAlert! er ikke ansvarlige for nøjagtigheden af ​​pressemeddelelser indsendt til EurekAlert! af bidragende institutioner eller til brug af oplysninger via EurekAlert-systemet.